maandag 25 mei 2015

De hoedendoos

Hoedendoos

Hij is weer terug van weggeweest, dé hoedendoos !! Van aparte Chinese dozen van houten gelakt leer tot aan Engelse, Franse en brocante hoedendozen.......én decoratieve opbergdozen. Het zijn vaak echte eyecatchers in je huis en passen perfect in een landelijk & romantisch interieur. Maar hoe zit het nou met de oorsprong van de dozen en hóe werden ze gemaakt ? 



Geschiedenis van de hoedendoos

De " hoedenkasmaker " was de vervaardig( st )er van hoedendozen waarin vroeger mooie hoeden werden bewaard en vervoerd, meestal op bestelling voor de adel en bourgeoisie. Veelal waren het mannen die de hoeden knipten, de vorm aanbrachten en de hoeden plakten. Voor het fijnere en sierlijke werk waren het vrouwen die de hoeden prachtig decoreerden. De hoeden werden na verloop van tijd ook toegankelijk voor " het gewone volk " en werden later op straat en langs de deuren verkocht.




Hoe werden de hoeden gemaakt ?

Vroeger begon de hoedenmaker met het vervaardigen van vilt, dit wordt ook wel vel, vollen of walken genoemd. Van verschillende wolsoorten werden dunne lagen gevormd tot er uiteindelijk een wollige dikke massa ontstond. Deze massa werd in laagjes aan elkaar gelijmd en zo kreeg het een stevige vorm. Vervolgens werd het geheel geverfd, gedroogd en verder in vorm gebracht en werden het leer en de voering erin gebracht. Voor het fabriceren van hoeden werd oa gebruik gemaakt van beverdons, hazewol en lamswol. Deze materialen werden met elkaar gemengd en laag voor laag opgebouwd.
In een mal werd dit geheel bevochtigd, vaak in een ketel met warm water en uiteindelijk in vorm gebracht. ( clochen ) Hierna werd de hoed op de vorm gedroogd en later in een bad geverfd. Ten slotte versierden de hoedenstoffeerders de hoeden met gespen, pluimen en dergelijke.



De meeste hoedendozen én opbergdozen zijn tegenwoordig van karton. Ze zijn functioneel, handig om kleine spulletjes in op te bergen, decoratief en je brengt hiermee ook meteen sfeer aan in je interieur.
Zo zijn er ook bijvoorbeeld leuke opbergdoosjes in de vorm van boeken waarin je kleine spulletjes kwijt kunt. Staat heel leuk in je boekenkast of gezellig op een bijzettafeltje met een leuke leeslamp erbij.

 
Tenslotte, op internet worden vaak diverse workshops aangeboden om hoedendozen & opbergdozen  te maken, misschien een idee om met een paar vriendinnen een keer zo'n workshop te gaan volgen......veel plezier alvast. 

Tot de volgende keer !
Liefs Annette 


maandag 11 mei 2015

Creatief

Out of the box

Ik ben niet van de Engelse termen, echter deze term dekt toch wel de lading. Het gaat hierbij om denken buiten het kader, het vastgeroeste patroon doorbreken. In het interieur vat ik persoonlijk deze term dan ook heel letterlijk op. Een trap kun je natuurlijk gebruiken waarvoor het is bedoeld, maar is het niet véél leuker om hem te gebruiken als een soort etalagerek voor je mooiste accessoires ? Je kunt leuk spelen met de hoogte en er op kleur gesorteerd een mooi palet van kleur en frutsels van maken. 
Op deze manier kijk je elke dag weer tegen je mooiste spulletjes aan, immers mijn vuistregel " If you can't see it you can't enjoy it ....." 


Van lezen naar koken

Zo hebben wij in ons gezin een tijd geleden een mooie oude boekenkast van mijn ouders gekregen. Mooi, handig....maar natúúrlijk kan de kast ook op een andere manier zijn dienst doen, nl als servieskast. Door het sparen van verschillende serviesjes, schaaltjes en glaswerk puilen onze kasten uit en is op deze manier dit schaarste-probleem handig én mooi opgelost. De kast staat vlakbij de eettafel en hebben we met neutraal witte kopjes ed ingericht, waardoor het een geheel is geworden en harmonieus met de eettafel is geïntegreerd. Ook nu kijken we weer leuk tegen onze bij elkaar gespaarde spulletjes aan en het is nog eens praktisch ook ! 


Je hebt zonder dat je het vaak weet producten in huis staan die je mooi kunt integreren in je interieur door ze júist eens op een andere manier te gebruiken of anders te stylen. Wat bv te denken van een mooie oude broodplank, zet deze op je eettafel met daarop een paar kleine accessoires die passen in de sfeer van je huis. Werk in één tint waardoor je er wel veel van kunt neerzetten maar het uiteindelijk niet rommelig oogt. Heb je een mooi bakje...leg hier een paar klosjes met kant in, met een oude stolp kun je naar hartelust variëren en je thema keer op keer aanpassen. Een mooie oude soupterrine of theekopje kan dienst doen als bloempot. Heb je nog een mooi glazen pot ?  Schrijf op mooi papier je wensen op, rol deze op en maak het dicht met een mooi stukje lint. Op een druilerige dag maak je ze één voor één open en kijk je of er al ééntje is uitgekomen......Zo hoef je dus niet elke keer in de winkel op zoek te gaan naar accessoires, maar denk eens een keer   " Out of the box ".

Je zult nog versteld staan van je eigen fantasie en complimentjes die je hierover zult krijgen !!




Liefs Annette x



vrijdag 1 mei 2015

Brocante

Wat is Brocante ?

Te pas en te onpas wordt het woord brocante voor oude spulletjes gebruikt. De term La Brocante komt uit het Frans en betekent tweedehands of curiosa. Het gaat hierbij om spulletjes, hebbedingetjes uit vroegere tijden die nu in trek zijn. Brocante is ook niet hetzelfde als antiek. Bij antiek is het voorwerp 100 jaar of ouder en heeft het vaak een artistieke en culturele waarde. Bij antiek worden de voorwerpen ook vaak gerestaureerd terwijl bij brocante de oneffenheid het geheel juist veel charmanter maakt en een doorleefder karakter geeft, het is immers niet verfijnd. Brocante krijgt juist karakter door beschadigingen en de oneffenheden.




Wat is Nieuw Brocante ?

Bij nieuw brocante zijn de spulletjes niet oud, maar hebben wel een romantische en oude uitstraling. De voorwerpen worden juist bewust " oud " gemaakt. Je helpt de natuur een handje door bv een likje krijtverf op het voorwerp aan te brengen en deze vervolgens lichtjes op te schuren. Het voordeel is dat het niet een heel precies werkje is, het mag...nee móet juist een beetje slordig gebeuren, een beetje met de Franse slag. Brocante krijgt dé oude uitstraling door oa verschillende verflagen op te schuren en deze rustig te laten bladderen en op te poetsen met een staalborstel. Wat denk je van lekker knoeien met koffie....geeft een oude doorleefde kleur...!!!!!




De komende zomerperiode zijn er in Nederland er België weer volop antiek- en curiosamarkten om te bezoeken.
Op internet zie je op verschillende sites hele selecties van pareltjes van markten. Ééntje wil ik er voor je uitlichten, dat is dé brocantemarkt die binnenkort in Tongeren gaat plaatsvinden. 


Zeer zeker de moeite waard om hier eens te gaan kijken en....succes met afdingen !!


Liefs Annette 
X