dinsdag 10 maart 2015

ROTAN

WAT IS ROTAN ?

Rotan is een liaan, deze is afkomstig van de rotanpalm en groeit laag bij de grond in tropische regenwouden.
Van oudsher heeft rotan een beetje een stoffig imago, maar gelukkig komt het materiaal steeds meer terug in het interieur. Het is een natuurlijk en duurzaam materiaal en geeft het huis vaak een romantische uitstraling. Rotan groeit zeer snel  en het kappen hiervan tast gelukkig het regenwoud nauwelijks aan. De milieukosten zit 'm vooral in grondstoffen en het energieverbruik tijdens de productie. Vaak wordt rotan verward met riet en rattan, maar er zijn wel degelijk verschillen.


VERSCHILLEN

Riet is afkomstig van een kamerplant en is in tegenstelling tot rotan niet echt geschikt om grootmeubels van te maken. Een groot voordeel van riet is dat het zeer flexibel en buigzaam is en kleinmeubels, zoals bv stoelen en tafeltjes van dit materiaal vaak worden behandeld met een wax waardoor ze vuil en water afstoten. Rattan daarentegen is sterker en flexibeler van kwaliteit dan rotan en is net als riet hierdoor uitermate geschikt voor kleinmeubelen & manden. Denk hierbij bv lampenkappen,aardappelmanden, opbergmappen, kleine windlichtjes ed. 






Graag wil ik je er nog op wijzen dat er verschillende soorten rotan zijn.  Van de geoogste stengels worden door vlechttecnhieken bv manden en meubels gemaakt, dus ook stoelen. Dit wel met als nadeel dat het materiaal niet altijd glad is afgewerkt en dat je zeker bij de aanschaf van een rotan stoel op moet passen met je kleding, daar er kleine oneffenheden aan de stoel kunnen zitten. Dit weegt misschien weer niet op tegen de romantische uitstraling van de stoel en is afhankelijk van gebruik en functie. Wordt de stoel écht als eetstoel gebruikt of meer om een mooi " plaatje " in je huis te creëeren ? 







Ten slotte,

Kijk eens rustig rond bij verschillende speciaalzaken en laat je informeren omtrent het gebruik van rotan in je interieur. Het stoffige imago mag er wat mij betreft van af en combineer naar hartelust. Je zult zien hoe je huis hier een nieuwe en romantische " boost " door krijgt !

Tot de volgende keer !




Geen opmerkingen:

Een reactie posten