zondag 6 september 2015

Etagere

Oorsprong

Officieel is een etagere een meubelstuk dat bestaat uit verschillende lagen en open vlakken waar je spulletjes op kunt opbergen. Van oorsprong komt het uit de 18de eeuw in Frankrijk. De 18de eeuw werd ook wel " de Pruikentijd " genoemd, het was destijds in deftige kringen de gewoonte om een pruik te dragen .....óók door de mannen. Het was een tijd waarin men anders over het geloof en gezag ging denken en kenmerkte zich door " de Verlichting ". Aan het hof in Frankrijk was men al gewend aan luxe en overdaad en dit sloeg over naar verschillende lagen van de bevolking. Het eten werd anders en meer gewaardeerd en zo óók de presentatie ervan. 








Presentatie

De presentatie van eten mocht de aandacht krijgen die het verdiende. De overdaad aan lekkernijen wilde men als vorm van gastvrijheid graag laten zien. Hier ontstond een vorm van zelfbediening, men werd niet altijd meer bediend maar men kon zichzelf bedienen. Hele kunstwerkjes werden gepresenteerd van petit fours, amuses en de traditionele Engelse high tea met scones en brownies.  Serviezen kregen een prominente plek in het interieur en zo ook de aankleding ervan er omheen. 






Etagere als meubelstuk

Tegenwoordig wordt de etagere allang niet meer gebruikt als middel om alleen maar voedsel te presenteren maar zijn het decoratieve accessoires geworden. Er zijn tal van mogelijkheden om met een etagere sfeer in je huis aan te brengen. Ikzelf gebruik bij verjaardagen een etagere nog wel om lekkernijen op te presenteren, maar in ons huis staan standaard verschillende etagères in wisselende afmetingen die dienst doen als " opberg- en presentatiemeubeltje ". Ik vind het leuk om me te omringen met mooie en dierbare spulletjes en de etagere leent zich hier bij uitstek fantastisch voor. Je hebt denk ik altijd wel een plekje op tafel, een stukje vensterbank in de keuken of een tafeltje in de gang waar je een kleine etagere neer kunt zetten met je lievelingspulletjes. Hoe fijn is het om daar de hele dag naar te kunnen kijken en van te genieten......?! 

Immers....  " If you can't see it, you can't enjoy it " 




Snuffel even in je kastjes en verzamel je mooiste en liefste spulletjes en zet ze neer !!!!

Liefs Annette x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten