maandag 28 september 2015

Buiten wordt binnen

Hoe maak je een herfsttafel ?

Elk jaar met de wisseling van de seizoenen maak ik met herfst en winter een thema-tafel in de tuin.
In de lente en zomer zijn we " natuurlijk "......áls het weer in Nederland het toe laat, meestal buiten in de tuin. Op de lange eettafel staat dan nooit echt heel veel omdat we dan juist daaraan leven. Nu de herfst dan écht is begonnen speelt ons leven zich weer meer binnenshuis af. Ik vind het heel ongezellig om dan naar buiten te kijken, naar de zich terugtrekkende natuur, kale bomen en lege zitjes in de tuin. 
En zo is jaren geleden het idee als vanzelf geboren om buiten juíst in de herfst en winter de zitjes en open plekken in de tuin leuk aan te kleden.....het oog wil immers ook wat !





Hoe maak je een herfst-tafel ?

Ten eerste trek je erop uit. Maak die fijne boswandeling en kijk goed om je heen. Overal zie je wel iets in de natuur wat je hiervoor kunt gebruiken. Beukennootjes, kastanjes, blaadjes....noem maar op.  Thuis ga je je schatten ordenen en maak dan vervolgens een soort van geraamte of basis. Maak hierbij gebruik van potten en attributen die zeer zeker op je mooie tafel of leuke zitje mogen komen te staan. 
Waarschijnlijk is een ritje naar het tuincentrum ook niet overbodig, er zijn rond deze tijd altijd veel aanbiedingen op het gebied van sierkooltjes, kalebassen en heide. Met deze plantjes kun je ook vaak de winter nog door en is de basis voor de kerstuitstraling in december ook al gerealiseerd. 



Hierna komt het leukste gedeelte, je kunt lekker gaan wroeten met je handen in de aarde, de plantjes overpotten in de potjes en manden die je al op tafel had klaargezet. Het leuke hiervan is is dat je al wéét dat het plaatje klopt, want je had de basis al neergezet en hoeft nu alleen maar opgeleukt te worden. Je ziet dan ook letterlijk onder je handen het prachtige stilleven tot leven komen. 
Gisteren heb ik dit gedaan en ík had ook nog eens de mazzel dat ook het zonnetje volop scheen en nu....nú kijk ik tevreden naar buiten en mogen de bomen in de tuin rustig hun blad gaan verliezen. Bij ons geen kale bedoening maar een ware warme bloemenzee wanneer we vanuit huis lekker naar buiten de tuin inkijken, ook wanneer het buiten guur is en regent....hoe fijn is dit ?! 
Kijk eens vanuit je kamer de tuin in en kijk rustig naar een leeg plekje, kleed dit plekje leuk aan met de gevonden spulletjes na je wandeling in het bos ( tuincentrum misschien ) en creëer je eigen herfsthoekje of zitje.....of tafeltje......


Tot de volgende keer !

Liefs Annette x

1 opmerking:

  1. Zag je reactie op een oud blog van mij en dacht ik kom eens kijken of je al wat nieuws had geplaatst. Maar dit vond ik ook een mooi blog met foto's daarbij. Nog even en we gaan ook hier weer mooie herfststukjes maken voor wat extra sfeer in huis.

    BeantwoordenVerwijderen