maandag 25 mei 2015

De hoedendoos

Hoedendoos

Hij is weer terug van weggeweest, dé hoedendoos !! Van aparte Chinese dozen van houten gelakt leer tot aan Engelse, Franse en brocante hoedendozen.......én decoratieve opbergdozen. Het zijn vaak echte eyecatchers in je huis en passen perfect in een landelijk & romantisch interieur. Maar hoe zit het nou met de oorsprong van de dozen en hóe werden ze gemaakt ? 



Geschiedenis van de hoedendoos

De " hoedenkasmaker " was de vervaardig( st )er van hoedendozen waarin vroeger mooie hoeden werden bewaard en vervoerd, meestal op bestelling voor de adel en bourgeoisie. Veelal waren het mannen die de hoeden knipten, de vorm aanbrachten en de hoeden plakten. Voor het fijnere en sierlijke werk waren het vrouwen die de hoeden prachtig decoreerden. De hoeden werden na verloop van tijd ook toegankelijk voor " het gewone volk " en werden later op straat en langs de deuren verkocht.




Hoe werden de hoeden gemaakt ?

Vroeger begon de hoedenmaker met het vervaardigen van vilt, dit wordt ook wel vel, vollen of walken genoemd. Van verschillende wolsoorten werden dunne lagen gevormd tot er uiteindelijk een wollige dikke massa ontstond. Deze massa werd in laagjes aan elkaar gelijmd en zo kreeg het een stevige vorm. Vervolgens werd het geheel geverfd, gedroogd en verder in vorm gebracht en werden het leer en de voering erin gebracht. Voor het fabriceren van hoeden werd oa gebruik gemaakt van beverdons, hazewol en lamswol. Deze materialen werden met elkaar gemengd en laag voor laag opgebouwd.
In een mal werd dit geheel bevochtigd, vaak in een ketel met warm water en uiteindelijk in vorm gebracht. ( clochen ) Hierna werd de hoed op de vorm gedroogd en later in een bad geverfd. Ten slotte versierden de hoedenstoffeerders de hoeden met gespen, pluimen en dergelijke.



De meeste hoedendozen én opbergdozen zijn tegenwoordig van karton. Ze zijn functioneel, handig om kleine spulletjes in op te bergen, decoratief en je brengt hiermee ook meteen sfeer aan in je interieur.
Zo zijn er ook bijvoorbeeld leuke opbergdoosjes in de vorm van boeken waarin je kleine spulletjes kwijt kunt. Staat heel leuk in je boekenkast of gezellig op een bijzettafeltje met een leuke leeslamp erbij.

 
Tenslotte, op internet worden vaak diverse workshops aangeboden om hoedendozen & opbergdozen  te maken, misschien een idee om met een paar vriendinnen een keer zo'n workshop te gaan volgen......veel plezier alvast. 

Tot de volgende keer !
Liefs Annette 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten