vrijdag 1 mei 2015

Brocante

Wat is Brocante ?

Te pas en te onpas wordt het woord brocante voor oude spulletjes gebruikt. De term La Brocante komt uit het Frans en betekent tweedehands of curiosa. Het gaat hierbij om spulletjes, hebbedingetjes uit vroegere tijden die nu in trek zijn. Brocante is ook niet hetzelfde als antiek. Bij antiek is het voorwerp 100 jaar of ouder en heeft het vaak een artistieke en culturele waarde. Bij antiek worden de voorwerpen ook vaak gerestaureerd terwijl bij brocante de oneffenheid het geheel juist veel charmanter maakt en een doorleefder karakter geeft, het is immers niet verfijnd. Brocante krijgt juist karakter door beschadigingen en de oneffenheden.




Wat is Nieuw Brocante ?

Bij nieuw brocante zijn de spulletjes niet oud, maar hebben wel een romantische en oude uitstraling. De voorwerpen worden juist bewust " oud " gemaakt. Je helpt de natuur een handje door bv een likje krijtverf op het voorwerp aan te brengen en deze vervolgens lichtjes op te schuren. Het voordeel is dat het niet een heel precies werkje is, het mag...nee móet juist een beetje slordig gebeuren, een beetje met de Franse slag. Brocante krijgt dé oude uitstraling door oa verschillende verflagen op te schuren en deze rustig te laten bladderen en op te poetsen met een staalborstel. Wat denk je van lekker knoeien met koffie....geeft een oude doorleefde kleur...!!!!!




De komende zomerperiode zijn er in Nederland er België weer volop antiek- en curiosamarkten om te bezoeken.
Op internet zie je op verschillende sites hele selecties van pareltjes van markten. Ééntje wil ik er voor je uitlichten, dat is dé brocantemarkt die binnenkort in Tongeren gaat plaatsvinden. 


Zeer zeker de moeite waard om hier eens te gaan kijken en....succes met afdingen !!


Liefs Annette 
X

Geen opmerkingen:

Een reactie posten