dinsdag 2 juni 2015

Nostalgie in het interieur

Wat is nostalgie ?

Het woord " nostalgie " stamt uit het Grieks en betekent letterlijk terugkeer van droefheid, pijn & lijden. Klinkt nou niet bepaalt gezellig voor een nieuwe woonblog, desalniettemin drukt het wél een gevoel uit iets belangrijks of dierbaars te zijn kwijtgeraakt. Een geur, aanraking of muziek heeft deze uitwerking. Hetzelfde geldt ook voor wonen, het geeft als het goed is een gevoel van rust en harmonie van weleer. Dit is de sfeer die mensen graag om zich heen hebben om zich thuis te voelen en zich te willen herinneren. Hiermee wordt onbewust het gevoel meegegeven van heimwee naar de oude tijd of jeugdsentiment, een verkapt gevoel van rust & veiligheid.


Herkenning & integratie

Zo zullen velen zich de keuken herinneren van Saartje uit de serie Swiebertje uit de jaren '70. Deze sfeer nodigt uit en is zeer makkelijk zelf in je huis aan te brengen. Wat te denken van de etagères die overal te koop zijn ? Plaats een paar leuke bakjes en typische keukenspulletjes hierin en geef het geheel een prominente plaats in je keuken. Juist het oude en het nieuwe versterken elkaar en geeft cachet ! Je kunt hiervoor gewoon als basis leuke stofjes, glaswerk en hout gebruiken, combineer....




Heb je leuke herinneringen aan je laatste vakantie in de Provence in Frankrijk ? Je ziet al de oneindig geurende lavendelvelden voor je en sterker nog, wanneer je je ogen sluit ruík je het ineens weer....
Wat houdt je tegen, zoek je mooiste bakje uit je servieskast uit, pluk lavendel uit je tuin en haal met je vingers de lavendel van de takjes eraf en doe deze in het bakje. Houd een paar takjes heel, bind ze bij elkaar en maak het af met een mooi kanten lint en leg het erbij. Je kunt zelfs nog een beetje lavendelolie erover sprenkelen en je waant je weer terug, nostalgie ten top !


Houd dagboekjes bij en omring jezelf letterlijk met nostalgie, mooie nostalgische herinneringen. Schrijf je gedachten en speciale gebeurtenissen op in mooie boekjes en schriftjes. Zoek in speciaalzaken naar exemplaren met een mooi " oud " uiterlijk en je hebt meteen een stukje sfeer te pakken ! Je hebt vast nog wel een tafeltje of krukje waar je ze mooi neer kunt leggen, zet er je lievelingsfoto met herinnering bij en je tafereeltje is compleet.


Omring jezelf met spulletjes die je het fijne gevoel van vroeger geven. Kijk waar je hart en je herinneringen liggen en probeer dit terug te laten komen in wat je door de jaren heen hebt bewaard en combineer het met accessoires van deze tijd. Een stukje nostalgie en een stukje heden, je zult zien hoe verrassend beiden elkaar in evenwicht houden. Of vroeger alles beter was....ik heb geen idee, het is aan jou in het nú om er iets van te maken, misschien kan je warme huis je een zetje in de nostalgische richting geven !

Liefs 
Annette x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten