dinsdag 16 juni 2015

Kopjes

Theekopje & koffiekopje 

Volgens Wikipedia is een kopje een luxe drinkgerei, vaak versierd met een motief of met figuren. Ze gaan vrijwel altijd vergezeld met een bijpassend schoteltje. Ze zijn bedoeld om koffie, thee of een andere warme drank uit te drinken. Het kopje varieert natuurlijk in grootte naargelang het soort drank erin gaat, nl een espresso of bv thee. Ik heb weleens horen zeggen dat thee drinken net is als op reis gaan. In een kopje gaat een hele geschiedenis schuil van de teelt en het plukken van de theebladeren aan het begin tot aan de verwerking van de kruiden, de aroma's en de bloesem aan het eind. Alleen dáárom al verdient de drank je mooiste kopje van thuis en moeten de theekop & koffiekop in ere worden hersteld. 



Oorsprong thee & koffie

Toen Nederlanders voor het eerst de thee aan land brachten wekte dit de aandacht van artsen. Het theedrinken werd toegepast als wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes. Later ging men ook thee drinken omdat het gewoon lekker was en een social bezigheid werd. Thee veranderde van geneesmiddel in genotsmiddel. Koffie, dáár zijn veel legendes over verspreid. Zo bestaat er de legende van de geitenhoeder in Ethiopië wiens geitjes de koffiebes hadden " ontdekt " tot aan de Arabieren die een brouwsel maakten van bessen en bladeren. In die tijd werden de koffiebonen ook al gemalen, maar in plaats van het te mengen met water werd het met dierlijk vet of olie vermengd en vervolgens tot een bal gekneed. Reizigers en jagers namen deze bal als energiebron mee tijdens hun verre reizen. 



Kopjes als decoratie

Natuurlijk worden kopjes gebruikt waar je ze voor hoort te gebruiken. Echter is dit een woonblog en zal ik altijd proberen " anders dan anders " te denken en trachten iets anders met de kopjes te doen. Ik wil me altijd met mijn lievelingspulletjes omringen en zó dus ook met mijn lievelingskopjes. ( serviesjes ) Waarom zetten we eigenlijk altijd onze mooiste kopjes weg in de kast ? Waarschijnlijk is het goede argument dat het anders stoffig zou worden. Klopt, maar voor je het dán zou gebruiken is het waarschijnlijk een kleine moeite om het even om te spoelen of af te wassen. Kijk eens goed om je heen en zet gewoon je lievelingskopjes neer. Maak er een leuke etagere van door kopjes en schoteltjes omgekeerd neer te zetten en kleedt ze aan met plantjes en leg er leuke nepkoekjes bij.....kijk ernaar en geniet van je stilleven. Je bent nauwelijks iets kwijt aan investering en je krijgt er woongenot voor terug !




Liefs, 
Annette x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten