zondag 16 augustus 2015

Sfeerlicht

Middeleeuwen

In de middeleeuwen waren toortsen, olielampen en  de kaars de voornaamste bron van kunstverlichting én hulpmiddel van de mens voor verlichting.  Winkels en marktkramen werden verlicht door olielampen en later door kaarsen. Met alle gevaren van dien natuurlijk ! Daar de huizen enorm dicht op elkaar waren gebouwd en de straatjes zeer smal waren was er altijd een groot risico voor brand aanwezig. 


Vele eeuwen later heeft de komst van de gloeilamp deze oude verlichtingsbronnen naar de achtergrond geduwd. Het werd letterlijk veiliger op straat, dit bv door de komst van de straatlantaarns. Men werd zich meer bewust van het brandgevaar en de industriële ontwikkeling droeg hier natuurlijk een steentje aan bij. Echter ontstond er gek genoeg bij velen aan de andere kant het gevoel van warmte missen en dit in de vorm van een sfeerlichtje of kaarsje. 
En zo geschiedde....het sfeerlichtje werd weer in ere hersteld en kwam weer terug in het huisbeeld.



Sfeerlichten

Sfeerlichtjes zijn een fraai alternatief op het gebruik van elektrische verlichting of zijn hier een welkome aanvulling op. Ze zorgen op hun beurt voor een warme, decoratieve en romantische sfeer in je kamer.
Gelukkig is er tegenwoordig een enorme keuze aan sfeerlichten, werkelijk in elke vorm en kleur. Denk hierbij maar eens aan de verschillende lantaarns, windlichten, olielampen, waxinehouders en kaarsen die je in verschillende woonwinkels aantreft. Ook de bekende winkelketens zoals bv een Blokker, Marskramer of Xenos hebben hier een groot en divers assortiment in....én niet te duur.....



Ik moet eerlijk zeggen, na een paar dagen regen en zo tegen het einde van de vakantie dat ik aan mijzelf merk dat ik weer onrustig begin te worden. Scholen en het gewone leven gaan weer beginnen en dat, terwijl we zitten nóg midden in de zomer, ik tóch merk dat de avonden buiten al korter worden. Het wordt alweer eerder donker en we vertoeven ineens weer vaker binnen. Én ik zal het maar eerlijk zeggen, met al die gezellige sfeerverlichting om me heen zit ik ook eigenlijk stiekem een beetje stilletjes weer te genieten van het binnen zijn ....én van de regen buiten.....
Hoe dan ook, geniet nog maar even van je zomer en steek voorlopig nog maar even buiten een lichtje aan...!


Liefs, x Annette

Geen opmerkingen:

Een reactie posten